Reţete

Aluat frantuzes facut la rece

Cantitati: 200 g unt, 200 g faina, 100 ml apa, 10 ml zeama de lamaie, un varf de lingurita de sare.
Se amesteca intr-un vas untul moale si 50 g faina pana se omogenizeaza. Compozitia se intinde pe o foaie de plastic si se introduce la frigider pentru 20-30 de minute. Astfel se intareste putin si se va putea lucra mai usor cu ea.
In vasul folosit anterior, se pune restul de faina, apa, zeama de lamaie si sarea. Se amesteca initial cu o lingura, ca apoi sa se framante cu mana timp de 10 minute, pana cand aluatul se va desprinde de vas.
Aluatul rezultat se intinde pe masa presarata cu faina si se lasa acoperit 10 minute.
Peste al doilea aluat mai mare ca dimensiuni ca primul,  se aseaza aluatul care a stat in frigider si care contine unt. Marginile aluatului mai mare se intind in asa fel incat prin suprapunerea celor 4 foi peste primul aluat, sa se realizeze un strat de dimensiune acelui de dedesubt. Aluatul astfel format se intinde de 3 ori prin suprapunerea straturilor. Dupa fiecare intindere este de preferat sa-l tineti la frigider cam 20 de minute.

Pandispan

Cantitati: 8 oua, 8 linguri de zahar si 8 linguri de faina; 1/2 pachet de praf de copt, zahar vanilat si ce alte mirodenii mai doriti.
Se bat albusurile spuma cu un varf de sare si cu 4-5 linguri de zahar. Separat se amesteca galbenusurile cu restul lingurilor de zahar. Peste galbenusurile amestecate cu zahar, se adauga treptat si cu lingura, compozitia facuta din albusuri si zahar. Tot acum se adauga si faina in care am pus praful de copt.

Crema de vanilie

Cantitati: 1/5 l lapte, 5-6 linguri de zahar(dupa gust), 30 grame faina si 2 plicuri de zahar vanilat sau un baton de zahar vanilat.
Intai amestecam 4 linguri de lapte rece cu  o lingura si jumatate de faina. Galbenusurile se amesteca cu 3 linguri de zahar si se toarna peste laptele rece amestecat anterior cu faina.
Compozitia astfel creata se amesteca cu laptele incalzit in prelabil in care am pus cele doua licuri de zahar vanilat. Se continua amestecarea in bain- marie pana cand crema devine de consistenta unei budinci.
Albusul se bate spuma cu 2-3 linguri de zahar si se adauga peste compozitia realizata anterior